Veel fysieke klachten zijn verbonden met onderdrukte emoties. Wanneer emoties niet vrij kunnen stromen, blijft deze energie vastzitten in het lichaam, vaak in de vorm van spanning, pijn of andere ongemakken. Het limbische systeem, het emotionele centrum van ons brein, zet deze onbewuste gevoelens om in lichamelijke reacties. Wanneer dit systeem in balans is, kunnen we emoties makkelijker verwerken. Maar bij vastgezette emoties werkt dit anders: ze blijven aanwezig in ons lijf, wat op termijn tot klachten kan leiden.
Wanneer we onze emoties negeren, gaan we ons op een bepaalde manier gedragen om deze gevoelens alsnog kwijt te raken, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Denk aan een situatie waarin je verdriet wegslikt en thuis pas tot uiting laat komen. Maar misschien gebeurt dit dan in de vorm van boosheid. Dat verdriet is er nog steeds, maar komt nu naar boven als een andere emotie, wat kan zorgen voor verwarring.
Onze maatschappij biedt allerlei manieren om emoties te uiten of te onderdrukken, zoals veel werken, sporten of het gebruik van middelen. Door ons bewust te worden van deze patronen, kunnen we de emotie voelen zoals die is. Zo voorkom je dat je energie verloren gaat aan het onderdrukken van gevoelens die je uiteindelijk niet verder helpen.
Emotie, van het Latijnse woord emovere, betekent letterlijk “in beweging naar buiten toe.” Emoties willen altijd stromen en zoeken hun weg naar buiten. Laat dit toe. Stop die beweging niet. Je zult merken dat het doorvoelen van een emotie niet lang duurt. Nog geen vijf minuten. Wil je dat een keer samen oefenen, neem dan contact met mij op.
Rins