Goed bedoeld advies

Zo veel disciplines, zoveel adviezen

Wat moet je nu met al die goed bedoelde adviezenKom je ook naar mijn webinar van 28 maart?

Het internet staat er vol mee. Met allemaal oefeningen die je kan doen om van je rugpijn verlost te worden. Stretchen, draaien, spieren versterken, kraken, naalden, enzovoorts. Maar wat als dat na jaren van pijn niet het gewenste effect heeft gehad?

Het is zo ontzettend lastig om te weten naar welke therapeut je moet.

Ik sprak laatst iemand met rugpijn en die begon zijn zoektocht bij de fysio om de hoek. Deze adviseerde om te trainen. 'Je moet je core versterken.' Na 4 maanden trainen was het resultaat dat hij zich wel wat sterker voelde, maar niet van de pijn af was.
Vervolgens ging hij, op advies van een vriend van hem, naar een manueel therapeut. Deze had het over een verschoven wervel en manipuleerde hem. Dit is het kraken van de wervelkolom en kan super effectief zijn. Na 3 behandelingen zei de therapeut dat het beter had moeten zijn en dat hij niet nog eens zou gaan manipuleren.
De therapeut adviseerde een collega die dry needling deed. Een methode met naalden om knopen in een spier te behandelen. Het was geen pretje, maar na de tweede behandeling zakte de pijn weg tot nog maar 20%. Echter, twee weken later kwam de pijn weer opzetten en zat het op het oude niveau.
Na 6 keer dry needling adviseerde deze therapeut om toch eens bij de huisarts langs te gaan om te onderzoeken of er niks aan de hand was wat over het hoofd gezien is. Dus meneer ging naar de huisarts die wat testen deed. Een hernia was uitgesloten en als die er al zat, kon dat niet de pijn geven. Conclusie: neem wat pijnstilling, blijf in beweging en doe vooral rustig aan.


Het vervolg zal ik kort houden: Osteopaat, chiropractor, acupuncturist. Allemaal met een tijdelijk resultaat. Het ene hield langer aan dan het andere, maar helemaal van de pijn verlost was meneer niet.

Bijna iedereen kent wel iemand die langdurig met pijn rondloopt. En ook jij voelt dan aan: 'Dat is niet alleen die pijn, daar zit wat onder. Jij hebt stress. Jij hebt onverwerkt(e) verdriet, boosheid of angst.'

En hoe is dit bij jou? Kun je deze stress ook bij jezelf zien?

Loop jij al langer dan 5 jaar met pijn? Dan wil ik je uitnodigen om mijn webinar eens te volgen. Luister naar de mogelijkheden die ik aandraag om uiteindelijk verlost te worden van jou pijn.


Al die bovengenoemde therapieën zijn fantastisch. Iedere hulpverlener wil het beste voor de patiënt. Het is alleen zo moeilijk voor jou als patiënt om te weten wat het beste is voor jou.
Jouw lijf is niet losgekoppeld van je brein. Dat betekent dat je zelf vaak wel weet of aanvoelt wat op dit moment goed is voor jou. Dat je mag luisteren naar je lijf. Naar wie je dan toe gaat voor hulp maakt niet zo veel uit, als het maar goed voelt voor je.

Ik hoop echter dat de patiënt reis komende jaren drastisch verkort gaat worden. Tientallen jaren met pijn rond lopen is heftig. En dat hoeft niet.

Heb je geen zin in mijn webinar, lees dan het boek 'Weg van de Pijn' van Saskia de Bruin. Echt een aanrader. Niet moeilijk, heel helder. Wil je mij dan wel even laten weten wat je ervan vond?

Een bijzonder fijne dag nog,


Rins

Over de schrijver
Reactie plaatsen