Wat ben ik toch een lul!

Wat ben ik toch een lul!

En soms vind ik dat echt. Ik heb het heel vaak over hoe kwetsbaar het is om onbewuste emoties te erkennen. Dat er heel vaak een afleider in de vorm van pijn gecreëerd wordt om maar niet te hoeven voelen.


Ook ik ontkom daar niet aan. Alleen mijn afleider is niet rugpijn, maar snoepen. Heel langzaam is het er afgelopen twee weken bij mij ingeslopen. Het begon met een koekje. Zo eentje met chocolade stukjes. Vet lekker.

Vervolgens werd dat een half pak op vrijdag avond en een halve zak chips op zaterdag. Ach kan wel....

Uiteindelijk heb ik tijdens het boodschappen doen gewoon twee zakken drop gekocht. En dan in mijn kop verantwoording vinden in de vorm van: 'Dan hebben de kinderen ook iets lekkers.'

'Ach, hou toch op man! Flikker op! Ga je kinderen niet zo zitten belasten met je eigen ge-eikel!' zeg ik nu tegen mezelf.

Uiteindelijk zit ik tegen iedereen te vertellen dat je goed voor jezelf moet zorgen en ondertussen vreet ik mezelf gewoon stuk aan de drop. En waarom?

Uiteindelijk omdat ik me schuldig voel, verdrietigboos en bang. Dat sluimerde al een tijdje, maar ik had het lef niet om er naartoe te gaan. Nee, in plaats daarvan ben ik de kast ingedoken om rommel in mijn mik te stoppen en ongeremd mijn emoties te bedekken. Om mezelf alleen nog maar meer schuldig te voelen.

Tot gisteren. Toen kwamen de emoties vrij en heb ik mijn verdriet los kunnen laten en heb ik mijn schuldgevoel durven uiten bij mijn partner. Ook heb ik mijn angst op schoot durven nemen. Doe ik het wel goed? Zit ik wel op een goed spoor? Ben ik mijn meest dierbaren niet tot last?

En die angst maakt me verdrietig. Het geeft een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen.


Echter, vanochtend stond ik vol energie op. Ik voelde me fris, eerlijk en gezond. Door het loslaten van mijn emoties had ik geslapen als een blok. Zo wil ik iedere dag wel opstaan.

Daarvoor heb ik enkele dingen te laten:

✔️ Ik stop met mezelf klein houden
✔️ Ik stop met mijn emoties te onderdrukken
✔️ Ik stop met gekonkel en gedraai

Daarvoor heb ik ook enkele dingen te trainen:

👍🏼 Iedere dag neem ik 5 minuten de tijd om na te gaan welke emoties ik ervaren heb
👍🏼 Iedere ochtend schrijf ik mijn intenties voor die dag op
👍🏼 Iedere dag uit ik naar 2 mensen mijn dankbaarheid, liefde of waardering

Negatieve emoties zijn kwetsbaar. Afleiders kunnen zich in verschillende vormen voordoen. Rugpijn is eentje van.

Welke afleiders ken jij allemaal? Laat het me weten in een persoonlijke mail: info@ganaarrins.nl

Gezonde groet,


Rins

Over de schrijver
Reactie plaatsen